Mijn boek

Praktisch Planeetonderzoek
voor de Zaterdagochtend

Omslagontwerp van 'Praktisch planeetonderzoek', Pankra
Omslagontwerp door Pankra

Sinds 25 maart 2016 ligt mijn boek ‘Praktisch Planeetonderzoek voor de Zaterdagochtend’ in de winkel. In het boek neem ik de lezer mee op een ontdekkingreis door ons zonnestelsel waarbij we door de bril van de geologie de prachtige overeenkomsten en verschillen van planeten met de aarde zien. Achter de ogenschijnlijk geoliede machine van acht planeten en duizenden brokstukken steen en ijs gaat namelijk een fascinerend verhaal schuil van ­botsingen, inslagen en migrerende planeten. Ik ga daarom op zoek naar de verhalen die vertelt worden door het gesteente en de landschappen op de hemellichamen die we in onze kosmische achtertuin aantreffen.

De lezer krijgt daarin de belangrijkste rol: die van ­onderzoeker aan de keukentafel. Met behulp van ‘keukentafelexperimenten’ ontdek je de processen die ons zonnestelsel vormgeven. De experimenten in het boek zijn prachtig geïllustreerd door Femke van Heerikhuizen.

Het boek in de media:

boek_4sterren

Aardwetenschapper De Vet laat zien dat geologie bij uitstek
geschikt is om omhoog te kijken.
‘ – De Volkskrant

3 Sterren

Hij schrijft met veel enthousiasme, en ook zijn de onderzoekjes aan
het eind van elk hoofdstuk zeker het proberen waard.‘ – Kijk Magazine

Recensies op lezerswebsites:

Een aangename kennismaking met ons zonnestelsel– Hebban.nl (*****)

‘Sterrenstof tot nadenken’8weekly.nl (***)

Praktisch Planeetonderzoek voor de zaterdagochtend is duidelijk geschreven
door iemand met veel kennis over de planeten in ons zonnestelsel en
met héél veel enthousiasme over deze materie.’
 – trotsevaders.nl

De Krijt-Paleogeengrens in de Geulhemmergroeve in Limburg, met boek voor schaal. De gesteentegrens heeft een prominente rol in een van de hoofdstukken van het boek ‘Praktisch planeetonderzoek voor de zaterdagochtend’.

Gerelateerd activiteiten rond het boek:

Keynote lezing: ‘Tinkeren met planeten: de maakbare kant van het planeetonderzoek‘, voor het Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland en ESERO NL, op de onderwijsconferentie ‘Maakonderwijs met ruimtevaart in de klas‘ (28 september 2016). Naar aanleiding van het boek ‘Praktisch planeetonderzoek voor de zaterdagochtend.’

Lezing bij boekhandel het Leesteken in Purmerend (24 mei 2016). Naast live muziek van Judith Rijsenbrij van Jacoba, en een gesproken column was er ruimte voor een lezing ‘Dichter bij Mars’ en een experiment uit het boek.

Overige websites:

Reageren? Stuur een bericht!

Heb je een vraag? Wil je je ervaring met het boek en de experimenten delen? Of heb je toevallig een tikfoutje gevonden? Stuur dan via het contactformulier een bericht.