Lezingen

Verhalen vertellen om een brug te slaat tussen aardwetenschappen en sterrenkunde, dat is het doel van mijn publiekslezingen. Veel van mijn lezingen richten zich daarom op de ‘geowetenschappen in het zonnestelsel‘. Let op: vanwege de coronasituatie neem ik in momenteel geen lezingsverzoeken aan voor fysieke bijeenkomsten (digitaal is altijd bespreekbaar).

Beschikbare publiekslezingen:
  • Geologie van het zonnestelsel: van meteoriet tot planeet (populairste lezing!)
  • Met luid geraas: het waanzinnige verhaal van een Zeeuwse meteoorsteen
  • Meteorieten: de planetaire verhalenvertellers van ons zonnestelsel.
  • Pluto’s planetaire allure
  • Cassini-Huygens’ triomftocht door het Saturnus-stelsel

Overzicht lezingen en andere publieksactiviteiten

Het overzicht hieronder (vanaf ~2013) is verre van compleet, maar geeft een idee van de publiekslezingen die ik de laatste jaren door heel Nederland heb gegeven, voor verschillende doelgroepen.

2020 & 2021 (n=9)

GEA Amstelland, Sonnenborgh – museum & sterrenwacht, Museumjeugduniversiteit Naturalis. Astronomische vereniging WEGA Tilburg (ZOOM), Armand Pien sterrenwacht Gent, België (livestream). Dreamteachers (zie hieronder), Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen, TU Delft (webinar in Nederlands en Engels).

2019 (n=15)

Sterrenwacht Copernicus, Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, Sterrenkundige Vereniging Christiaan Huygens, Sterrenwacht Eindhoven, Volkssterrenwacht Orion, GEA Drenthe, Vereniging voor Astrofotografie, Nederlandse Astronomen Conferentie, Nationaal Ruimtevaart Museum (Aviodrome), Galaxis, NGV afd. West-Friesland, NGV Nijmegen, Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond, Thales Zwolle, Museumjeugduniversiteit Sterrenwacht Cosmos, Volkssterrenwacht De Jager (Texel).

2018 (n=10)

KNVWS Delft, Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, Artis planetarium, Meteorietendag Naturalis, Nederlandse Geologische Vereniging, Groninger Weer- en Sterrenkundige Kring, Sterrenwacht Philippus Lansbergen, Volkssterrenwacht Simon Stevin, Weer- en Sterrenkundige Vereniging ‘Jean Delsing’, Volkssterrenwacht Bussloo.

2017 (n=15)

Sterrenkundige Kring Minnaert & Natuurkundig Gezelschap te Utrecht, Gea Kring Rijnland, Groninger Weer- en Sterrenkundige Kring, JWG Leiden, Volkssterrenwacht Amsterdam, Galaxis, Universiteit van Amsterdam, Leidse Weer- en Sterrenkundige Kring, Stichting JC vd Meulen, Meteorietendag Naturalis, Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde (VVS), Zwarte Markt van Kennis (UvA), Sonnenborgh, Weekend van de Wetenschap Sterrenwacht Halley, Meteorendag der Lage Landen.

2016 (n=15)

NEMO, Pathé Arena Boulevard (Universal Pictures), JCI Amsterdam, Ruigrok Netpanel, Werkgroep Maan & Planeten, JWG, Rotterdams Natuurkundig Genootschap, Sonnenborgh, Universiteit van Amsterdam, Gravitate workshop UvA, Bessensap, Science Cafe Purmerend, De Grote Vraag-maar-raak-show op de Klokhuis Vragendag, Leonardo-afdeling Dr. H. Bavinckschool Dordrecht, Kinderlezing NEMO, Business update National Geographic (FOX).

2015 en daarvoor (n>13)

Nationaal Ruimtevaart Museum (Aviodrome), MuseumJeugdUniversiteit Nederlands Watermuseum, ESERO, Minisymposium dwergplaneten Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR), Klokhuis Vragendag (2015), TEDx Amsterdam (hoofdpodium, humoristische sketch Nationale Wetenschapsagenda), Klokhuis Vragendag (2014), Volkssterrenwacht Amsterdam, Triangulum, TEDx Amsterdam 2014 (Wetenschappelijke pitch, VondelCS), Klokhuis Vragendag (2013), MuseumJeugdUniversiteit Lelystad, Nieuwlander Erfgoed.

Dreamteachers.nl

Dreamteachers is een nieuw initiatief dat in 2021 van start ging en omschrijft de format als volgt: “Unieke online colleges over concrete zaken, gegeven door de allerbeste sprekers.‍ Die inspireren, je blik verruimen en een voorsprong geven.” In deze eerste serie gaf ik begin maart 2021 het college: Toch op reis: stap in voor een trip langs de planeten, met planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet het zonnestelsel door. Na een reis van een half jaar, kwam in het voorjaar van 2021 een vloot van satellieten en Marskarretjes aan op Mars, om daar onderzoek te gaan doen. Maar hoe is het nou om op een planeet rond te rijden? Tijdens deze online masterclass nam ik de kijkers mee op een reisje door het heelal. Dat gaat namelijk een stuk makkelijker dan je denkt! Je krijgt tien reistips om het zonnestelsel van dichtbij te ontdekken. Er zijn namelijk plekken op aarde die zó sterk overeenkomen met het landschap op bepaalde planeten, dat deze gebruikt worden voor planeetonderzoek. Ga je mee op reis?

De ‘green screen’ (chromakey) studio op het marineterrein Kattenburg, in Amsterdam. Hier werden de opnames gemaakt voor het college van Dreamteachers. Mijn college was de eerste in de reeks die deze techniek gebruikte.

Planeten verkennen: reis naar planeetplekken op aarde

In navolging van het idee achter het college bij Dreamteachers gaf ik speciaal voor medewerkers van de TU Delft twee masterclasses over reisbestemmingen op aarde en mooie plekken in het zonnestelsel. Over deze masterclasses (de een in het Nederlands, de andere in het Engels): “Hoewel satellieten de mooiste beelden terugsturen, moeten we hun avonturen vooral op afstand meebeleven. Toch liggen die plekken uit het zonnestelsel binnen handbereik. De reislustige planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet neemt je mee in een verhaal over landschappen, reisbestemmingen en het onderzoek op planeetplekken op aarde. Dicht bij huis kun je jezelf namelijk laten inspireren door plekken die de wetenschap ook iets leren over planeten en manen in het zonnestelsel. Test je kennis van landschappen, ontdek welke bestemmingen er op jouw reislijst moeten komen, of laat je simpelweg verwonderen door de mooie beelden uit het zonnestelsel.”

Universiteit van Nederland

In Juni 2015 werd een serie van vijf publiekscolleges uitgezonden door de Universiteit van Nederland. De online universiteit heeft met grote regelmaat hoogleraren en onderzoekers te gast die in 15 minuten durende college over hun vakgebied vertellen (ik had de eer de jongste in deze serie te zijn). Elk van mijn vijf colleges raakt aan een onderwerp uit het meteoriet- en planeetonderzoek en combineert prachtige beelden met demonstratie-experimenten. Je kunt ze hier terugkijken:

Universiteit van Nederland
Enkele impressies van mijn collegereeks. Links: de zaal en het podium in Club Air in Amsterdam. Midden: het kometen kneijen uit het eerste college (foto met dank aan Marieke Baan). Rechts: uitleg over het oppervlak van planeet Mars.

De nieuwswebsite NU.nl vond mijn college over Mars een van de vijf leukste colleges van de Universiteit van Nederland van 2015.

Presentaties en keynotes bij bedrijven of voor andere instellingen

  • Ruigrok NetPanel, Amsterdam. Percepties van Mars
  • Junior Chamber International (JCI) Amsterdam, Amsterdam.
  • Univeral Pictures NL, Amsterdam. Nederlandse première van de familiefilm ‘Race naar de Maan’ bij Pathé Arena: Q&A op het hoofdpodium over de maan.
  • Univeral Pictures NL, Amsterdam. Voorvertoning van de familiefilm ‘Race naar de Maan’ bij NEMO Amsterdam. Welkom van de genodigden op de voorvertoning en een speciale lezing over de maan.
  • Business update National Geographic (FOX), Amsterdam. Over Mars, wetenschap en de nieuwe serie van National Geographic Channel.
  • DPG groep, online publiekslezing ‘Het zonnestelsel in 10 reisbestemming op aarde’. In ontwikkeling voor februari 2021.

Docententrainingen, masterclasses en workshops: