Onderzoek

Hoe kun je gesteenten en landschappen gebruiken om iets te leren van de ontwikkeling van een planeet? Dat is mijn voornaamste onderzoeksinteresse; niet alleen om onze planeet en het landschap hier te begrijpen, maar ook van andere plekken in het zonnestelsel.

Om deze vraag te beantwoorden kun je onderzoek doen aan gesteente uit de ruimte (in de vorm van meteorieten) en aan landschappen van planeten en planetoïden. De zes Nederlandse meteorieten vertellen bijvoorbeeld al een fascinerend verhaal over de kenmerken van primitieve, gemetamorfoseerde en gedifferentieerde planetoïden. Elke daarvan is een stap in het ontwikkelingsverhaal van de eerste miljoenen jaren waarin planeetvormingsgruis een planeet vormt. Hoe die planeet zich over de daaropvolgende miljarden jaren ontwikkeld heeft, dát kun afleiden uit het landschap. De inwendige en uitwendige processen die het landschap vormgegeven, hebben namelijk in dat landschap aanwijzingen vastgelegd over de geologische, klimatologische en mogelijk biologische verleden van een planeet.

Waar het meteorietonderzoek dus een perspectief geven op de allereerste gesteenten waaruit de planeten vormden, geeft het planeetonderzoek juist een beeld van de laatste veranderingen daarvan. Beide vormen van onderzoek zijn dus sterk complementair en erg relevant in de onderzoek naar de vorming van onze aarde en het zonnestelsel.

Via de links op de onderstaande foto’s lees je op de achterliggende pagina meer achtergronden bij een aantal onderzoeksthema’s in het meteoriet- en planeetonderzoek waar ik de afgelopen jaren aan gewerkt heb.