Over mij

Via deze website kun je meer vinden over mijn onderwijs en onderzoek als lecturer aan de TU Delft (en als gastonderzoeker bij Naturalis), maar ook van mijn outreach- en publieksactiviteiten.

Aan de universiteit

Na een kortstondig avontuur in Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft ben ik in 2004 overgestapt naar de Universiteit van Amsterdam. Daar volgde ik de interdisciplinaire Bèta-Gamma Bachelor met een major in aardwetenschappen (BSc, 2007) en ben ik vervolgens de master Earth Sciences gaan volgen met als specialisatie Earth Surface Processes and Materials (MSc 2010, cum laude). Mijn promotieonderzoek deed ik ook aan de Universiteit van Amsterdam naar het gedrag en de verandering van (glasrijk) vulkanisch zand uit IJsland en dat aan het oppervlak op Mars (PhD, 2013). Na een periode in de wetenschapscommunicatie en uitvoerend werk bij de wetenschapsfinancier NWO, ben ik nu actief als lecturer aan de TU Delft, bij de groep Astrodynamics & Space Missions van de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek.

Tussen Penitentes op 5.604 meter hoogte, op de top van de vulkaan Cerro Toco. Bovenop deze vulkaantop is het uizicht adembenemend (pun intended) met een uitzicht tot 300 km hemelsbreed en de directe omgeving waar je tussenzit. De sneeuwstructuren zijn penitentes die ontstaan voor ablatie van ijs. De onderliggende natuurkunde die hier van kracht is, zorgt ook voor de vorming van penitentes in het methaanijs op de ijsderg Pluto, zo’n 5 miljard kilometer afstand van de zon. Een prachtig planetair perspectief.

Wetenschap om te delen

Kennis moet je delen, en met dat idee in het achterhoofd zet ik me actief in voor onderwijs en popularisatie van de wetenschap. Aan de universiteit heb ik veel ervaring opgedaan met onderwijs en het begeleiden van veldwerken en excursies, naar mijn idee veruit een van de meest inspirerende onderwijsomgevingen. Bij de opleiding Future Planet Studies was ik bijvoorbeeld betrokken bij bodemkundige en geomorfologische veldwerken in Luxemburg en Zuid-Spanje en deed ik de gesteentepractica ter voorbereiding op die veldwerken. Ook tijdens kortere veldexcursies reisde ik met studenten door Nederland om bijvoorbeeld uit de ondergrond (met grondboringen) af te leiden hoe de kust van Nederland is ontstaan dankzij zeespiegelstijging. Ook in een ‘buitenaardse’ onderwijsomgeving kan ik goed uit de voeten. Ik was betrokken bij educatieve experimenten die Europese ESA-astronauten hebben gebruikt tijdens hun missies. Het EPO Convection experiment droeg ik voor en vloog tijdens PromISSe met André Kuipers aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Voor ‘Science under pressure‘ werkte Tim Peake met mijn ‘Dasymeter’ tijdens NEEMO16 aan boord van het duikstation Aquarius.

Aardwetenschapper tussen de sterren

Naast mijn achtergrond in de aardwetenschappen en voorliefde voor landschappen, heb ik ook een grote passie voor de (amateur)sterrenkunde. Misschien dat dit wel aan de basis lag van mijn wetenschappelijke interesse voor het grensvlak tussen de aardwetenschappen en astronomie. Mijn eerste blik wierp ik in december 1999 vanuit dakraam met mijn eigen newtontelescoop, toen ik de planeet Saturnus aan de sterrenhemel stond. De ringen rondom het kleine planeetbolletje op meer dan een miljard kilometer afstand waren adembenemend. Die interesse is blijven hangen en sinds 2002 ben ik op de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh actief als vrijwilliger een verschillende rollen, van publieksbegeleider, docent tot contentontwikkelaar. Met mij interesse in meteoren en meteorieten ben ik sinds 2015 actief als bestuurslid (secretaris) van de Werkgroep Meteoren van de KNVWS en diens Stichting Meteoren. In 2018 zette ik een nieuwe stap binnen de amateursterrenkunde toen ik werd gekozen als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Ik zet me daarmee op landelijk niveau in voor het verbinden en populariseren van de hobbymatige weer- en sterrenkunde in Nederland. Bij de ruwweg zestig organisaties zijn zo’n vijfduizend mensen aangesloten en ontvangen we jaarlijks ruim 92.000 bezoekers.

Prijzen en toekenningen

  • Andreas Bonn Medaille (2013) voor het beste proefschrift in de natuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam in de voorliggende vijf jaar.
  • Fly Your Thesis (2011) van het Education Office van de European Space Agency, toegekend om het ARID experiment uit te voeren tijdens de 54e paraboolvluchtcampagne van ESA.
  • Experiment NL (2003), Ministerie van OCW. Toekenning voor ontwikkeling en lancering van het BugNRG experiment naar ISS ruimtestation met een Soyuzraket tijdens DELTA-missie van astronaut André Kuipers in het voorjaar 2004.
  • 1e plaats Doppler fenomenen, International Conference for Young Scientists (2002), toegekend in Europese competitie aan mijn profielwerkstuk over dopplerverschuivingen in het gereflecteerde radiosignaal door meteoren.
  • Van Melsenprijs (2002) Radboud Universiteit, eerste prijs voor beste profielwerkstuk dat ging o over dopplerverschuivingen in het gereflecteerde radiosignaal door meteoren.
  • 2e plaats Leven in het Heelal (2001) in de landelijke selectieronde en afvaardiging naar de Europese finale bij Cern, Genéve.
  • 2e plaats VLT waarneemwedstrijd (2001) van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (NVWS) voor een onderzoeksvoorstel voor twee uur waarneemtijd op de VLT in Chili voor middelbare scholieren.
  • XMM-Newton waarneemwedstrijd (2000) van de European Space Agency met uitnodiging voor bezoek aan het XMM-Newton Science Operations Centre in Vilspa, Spanje.
  • XMM-Newton essaywedstrijd, winnaar Nederland (1999) van de European Space Agency om met de gehele klas naar de lanceerbasis in Frans-Guyana af te reizen én de lancering van een Ariane 4-raket te zien.

En verder…

Naast alle avonturen in de aardwetenschappen en astronomie vind ik het fijn om zijn tijd wat te snorkelen en duiken, surfen, speel(de) ik onderwaterhockey, ben ik technisch creatief bij makerspaces/fablabs en met mijn eigen 3D-printer en houd ik van het maken van mooie reizen.